protetica Protetica dentară este o ramură a stomatologiei care analizează starea arcadelor, a echilibrului muscular și articular, afectate de pierderea unuia sau a mai multor dinți (edentație) sau de tocirea acestora (atriție), și găsește cele mai potrivite soluții de tratament în scopul refacerii integrității arcadelor atât în mod funcțional cât și în mod estetic. Protezele dentare sunt concepute în urma unui plan de tratament individualizat în funcție de problemele fiecărui pacient. Tratamentul protetic este stabilit de medicul stomatolog în urma examinării clinice și radiologice a pacientului (radiografii, CT).

Edentația

Edentația reprezintă lipsa unuia, mai multora, sau chiar a tuturor dinților de pe arcadele dentare. Pierderea unui singur dinte atrage după sine o serie de modificări și tulburări la nivelul dinților rămași, oaselor maxilare, a musculaturii și articulației temporo-mandibulare. Pe tot parcursul vieții dinții suferă mici mișcări pentru a-și găsi stabilitatea prin contact cu dinții vecini dar și cu cei corespunzători de pe arcada opusa (antagoniști). În situația în care un dinte lipsește, ceilalți dinți încearcă să compenseze lipsa acestuia urmând a se întampla înclinarea dinților marginali edentației și extruzarea (erupția) dintelui antagonist spre spațiul edentat. Aceste modificări de poziție a dinților restanți vor conduce la:

  • probleme ocluzale ( tulburări masticatorii prin apariția unor contacte anormale)
  • tulburări posturale urmate de dureri la nivelul capului, cefei, membrelor
  • probleme parodontale prin apariția zonelor retentive greu de igienizat însoțite de inflamație gingivală care netratată poate duce la boala parodontală
  • probleme dentare: tocirea smalțului cu apariția sensibilității și creșterii susceptibilității la carie

Protezele dentare:

Protezele dentare sunt piese rigide realizate în laboratorul de tehnică dentară din diverse materiale (acrilat, compozit, ceramică, zirconiu) cu ajutorul cărora se reface integritatea  și funcționalitatea arcadelor dentare.

Tipuri de proteze dentare:

1. Fixe – unidentare (coroane) și pluridentare (punți) Coroanele refac morfologia unui singur dinte și se fixează prin cimentare. Punțile dentare sunt lucrări protetice ce refac lipsa unuia sau a mai multor dinți. Lucrările protetice fixe se pot realiza din mai multe materiale:

  • ceramică pe metal
  • ceramică pe zirconiu
  • compozit/acrilat
  • metale nobile/seminobile

proteza-dentara-fixa-ceramica-metal

Ceramica pe metal

proteza-dentara-fixa-ceramica-zirconiu

Ceramica pe zirconiu

Proteza dentara fixa compozit/acrilat

Proteza dentara fixa compozit/acrilat

Proteza dentara fixa compozit/acrilat

Proteza dentara fixa compozit/acrilat

proteza-dentara-fixa-metale-nobile

Proteza dentara fixa material nobil

proteza-dentara-fixa-metale-seminobile

Proteza dentara fixa material seminobil

2. Mobilizabile

Indicate în cazul edentațiilor extinse ce nu permit protezare fixă, sunt ancorate prin sisteme speciale de dinții restanți și pot fi îndepărtate de pacient pentru igienizare (proteze scheletate, partiale acrilice, flexibile).

Proteza dentara mobilizabila

Proteza dentara mobilizabila

 
proteza-dentara-mobilizabila-1

Proteza dentara mobilizabila

3. Mobile

Sunt lucrări protetice extinse folosite în edentațiile totale (proteze totale).Proteza dentara mobila

4. Protezare pe implanturi

a.Coroane pe implant – în cazul unui dinte lipsă nu mai este necesară prepararea dinților vecini și folosirea unei punți dentare pentru protezare; implantul va avea rol de rădăcină dentară și va putea susține o coroana dentară.
coroane-pe-implant

b.Punți pe implanturi – implanturile permit și folosirea punților pentru protezarea unor edentații extinse.punti-pe-implanturi