Ortodonție – tratamente ortodontice, aparate dentare fixe și mobile

Ce este ortodonția?

ortodontie-tratamente-ortodontieTermenul ortodonție provine din limba greacă, orthos în traducere semnifică drept și se referă la corectarea poziției dinților pe arcadă. Acest tratament influențează favorabil dezvoltarea oaselor maxilare și contribuie prin poziționarea corectă a dinților la transmiterea fiziologică a forțelor masticatorii, menținand sănătatea parodontului marginal ( a țesuturilor care fixează dintele în os).

Tratamentul ortodontic este necesar dacă aveți:

 • dinții înghesuiți
 • dinți strâmbi
 • afecțiuni dento-maxilare
 • strungăreață (spațiu între dinți)
 • dinți care lipsesc
 • alte probleme de masticație

Clinica stomatologică Stomalux vă oferă cele mai moderne metode de tratament ortodontic și vă propune cele mai eficiente soluții pentru toate varstele:

 • de la 4 ani sub forma unui menținător de spațiu la copiii care au pierdut prea repede dinții temporari (“de lapte”);
 • în dentația mixtă între 6 și 12 ani, pentru aranjarea în poziție corectă a dinților erupți cu malpoziții, pentru favorizarea erupției corecte a dinților, pentru decondiționarea unor obiceiuri vicioase ale copiilor (de exemplu: suptul degetului, interpunerea limbii între arcade), toate acestea favorizând dezvoltarea proceselor osoase alveolare maxilare și mandibulare și aranjarea dinților;
 • la orice vârstă, pentru armonizarea relațiilor ocluzale, pentru deschiderea unor spații înainte de implanturile dentare, pentru corectarea poziției unor dinți înainte de aplicarea coroanelor și punților dentare astfel încat spațiul să fie adecvat unui rezultat estetic optim.

Pentru realizarea acestor obiective sunt utilizate aparatele dentare, care pot fi:

Aparate dentare mobile și mobilizabile

aparate-dentare-mobile-aparate-mobilizabile Sunt dispozitive ce se aplică pe dinții de lapte sau permanenți. Aparatul este confecționat  din acrilat, la care se atașează diferite componente ( șuruburi, croșete) utile pentru ancorarea și deplasarea dirijată a dinților. Se utilizează în cazul problemelor de malocluzie dentară și poate influența creșterea maxilarelor, erupția dentară, modificarea componentelor osoase, dentare și musculare.

Aparate dentare fixe metalice

aparate-dentare-fixe-metaliceSunt potrivite pentru cei care nu sunt alergici la metale. Sunt apreciate pentru robustețea lor și sunt mai ieftine decat alte aparate dentare fixe. Un alt avantaj al acestora este faptul că pot trata cea mai mare parte a problemelor ortodontice, iar durata tratamentului este între 6 luni și 2 ani, în funcție de complexitatea corecției care trebuie făcută.

Aparate dentare fixe ceramice

aparat-dentar-fix-ceramicSunt preferate în tot mai mare măsură, întrucat sunt mai puțin vizibile decat aparatele dentare metalice. Acestea devin o opțiune pentru persoanele care acordă imaginii o importanță sporită, iar unele persoane consideră că sunt mult mai confortabile decat cele metalice. Dezavantajele acestui tip de aparat ortodontic sunt: prețul mai ridicat, fragilitatea crescută, ceea ce nu le recomandă pentru tratamentul tuturor tipurilor de probleme ortodontice;

Aparatele ortodontice Damon

aparate-dentare-ortodontice-damonAcestea sunt similare cu aparatele dentare fixe convenționale; sunt folosite în cele mai multe cazuri bracket-uri de metal (există însă și varianta cu bracket-uri invizibile, din sticlă) atașate la dinți și un fir metalic pentru a-i alinia, dar nu mai implică utilizarea de module elastice colorate, care în mod normal atrag depunerea de placă dentară. Aparatul poate fi folosit pentru a trata chiar și cele mai severe cazuri de înghesuire a dinților. Este mai discret, mai confortabil și mai ușor de întreținut.

Tehnica linguală INCOGNITO

tehnica-linguala-incognito1 Aparatul constă din brakeţi care se lipesc pe fiecare dinte în parte pe suprafaţa orală, adică pe suprafaţa dintelui care nu se vede. Aparatul rămane fixat în gură pînă la terminarea tratamentului, adică între 1 – 3 ani, în funcţie de gravitatea tratamentului.

Tehnica INVISALIGN

tehnica-invisalignTehnica Invisalign, este tot o tehnică invizibilă, dar aparatul nu e lipit pe dinţi. Constă într-o serie de gutiere dentare transparente, foarte subţiri care se aplică pe arcadele dentare. Gutierele se schimbă la câteva luni, pe masură ce tratamentul avansează.

 

Care sunt etapele premergătoare?

 • Obligatoriu medicul specialist ortodont va solicita o serie de radiografii pentru a efectua un examen complet și pentru a stabili un plan de tratament cât mai eficient.
 • Va lua o amprentă pe care o va expedia în laboratorul de tehnică dentară, pentru a obține un model de studiu ce va reprezenta dovada situației inițiale și îi va permite medicului  să urmărească evoluția tratamentului.
 • În funcție de caz, poate apărea necesitatea efectuării unor extracții dentare sau se poate interveni chirurgical pentru a crea spațiu pe arcadă.

Când sunt necesare extracțiile în scop ortodontic?

La evaluarea inițială medical va decide dacă este nevoie de o extracție. Această procedură nu este atat de des necesară în cazul pacienților tineri, deoarece în majoritatea cazurilor se poate face o lărgire a oaselor maxilare pentru a face spațiu. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui dispozitiv numit disjunctor maxilar care lărgește arcada, făcând suficient spațiu pentru alinierea dinților, fără a fi nevoie de extracții. Acesta se folosește în perioada de creștere și este recomandat ca tratamentul să înceapă la 7-11 ani.

Cât timp durează tratamentul cu un aparat dentar?

Planul de tratament depinde de dumneavoastră și de anomaliile ortodontice. Majoritatea pacienților poartă un aparat ortodontic între 18 și 30 luni. Aparatul ortodontic se activează (ajustează) doar în cabinetul de ortodonție, de regulă la fiecare control (interval de 4-6 săptămani).

Ce este contenția ortodontică?

Contenția este ansamblul de proceduri și dispozitive ce au rolul de a se opune tendinței naturale ale dinților de a reveni în poziția inițială de tratament, adică într-o ocluzie dentară defectuoasă. Scopul acestei proceduri este, deci, de a menține dinții în poziția corectă o anumită perioada de timp, pînă cînd țesuturile parodontale se adaptează noilor condiții din cavitatea bucală.

contentatie-interior contentatie-exterior

Contenția se realizează imediat după îndepărtarea aparatului ortodontic fix. Noi vă propunem următoarele opțiuni:

 • dispozitive fixate pe partea orală a dinților cu material compozit. Se aplică de obicei la arcada inferioară
 • dispozitive mobile alcătuite dintr-o placă palatinală acrilică, arcuri și croșete metalice prin care se ancorează la dinți.

Procesul de corectare a danturii cu aparatele ortodontice este lung și anevoios, dar rezultatele sunt cu siguranță extraordinare și merită orice efort!