Cariologia, latură a medicinii dentare focalizată pe boala infecţioasă provocată de bacterii din cavitatea bucală şi produsele acestora care ajută la formarea plăcii dentare microbiene şi acţionează demineralizând şi distrugând suprafaţa externă a dintelui – smalţul. Caria dentara este cea mai frecventa afectiune patologica care apare la om.

Care sunt principalele cauze ale aparitiei cariilor dentare ?

Caria dentara apare ca urmare a actiunii a 3 categorii de factori:

  • Factorul infectios : reprezentat de bacteriile din cavitatea bucala. Bacteriile se situeaza in special in placa dentara sau in tartrul dentar. Cauza principala fiind igiena orala necorespunzatoare si formarea placii bacteriene producatoare de acizi.Caria începe în smalt (stratul dur, extern al dintelui) ca urmare a bacteriilor din placa bacteriană care “atacă” smalţul dentar, ducând la formarea de cavităţi. Aceste cavităţi sunt de obicei nedureroase, smalţul îşi pierde transluciditatea căpătând un aspect cretos, devine astfel, fragil, cu porozitate crescută şi potenţial crescut de colorare.
  • Factorul alimentar : reprezentat mai ales de alimentele bogate in zaharuri.
  • Terenul : adica calitatea si duritatea tesutului dentar.

În timp, prin afectarea mecanismelor de aparare, suprafaţa leziunii incipiente de smalţ cedează rezultând cavitatea carioasă. Pe măsura ce evoluează şi se apropie de pulpa dentară (nerv), se modifică atât textura (duritatea) dentinei subiacente cât şi culoarea (devine mai închisă la culoare), simptome asociate cu apariţia durerii la dulce sau la rece.

caria-dentara-cariologie

Caria pe suprafaţa superioară a dinţilor, apare frecvent la copii deoarece, în timpul periajului dentar aceste suprafeţe sunt deseori omise.

carie-pe-suprafata-dintilor

Caria interdentara apare la nivelul spaţiilor dintre dinte daca nu sunt folosite şi mijloace ajutatoare ale periajului, cum ar fi aţa dentară sau apa de gură.

Caria de la radacină dinţilor, este des asociată cu boli ale gingiilor sau parodontoza.

 

Complicatiile cariei

O carie dentară neglijată duce la formarea abcesului. Odată ce pulpa dintelui este infectată, aceasta moare, iar bacteriile se înmulțesc în rădăcina dintelui, formând un abces dureros. Gingia se poate inflama sau poate fi dureroasă si umflată. Câteodată abcesul se sparge, rezultând într-o secretie purulentă; astfel, durerea poate înceta, însă este foarte important ca dintele să fie tratat.

Cazurile extreme implică febră si umflarea fetei, moment în care se prescriu antibiotice pentru controlarea infectiei. Tratarea infectiei poate duce la înlăturarea dintelui, pentru a se obtine drenarea abcesului.

structura-carie

Care este tratamentul cariilor?

  • îndepartarea în totalitate a ţesuturilor dentare afectate;
  • protecţia ţesuturilor sănătoase, prin utilizarea unor materiale care izolează dintele
  • refacerea morfologiei dentare (obturaţia, “plomba”), cu ajutorul unor materiale care asigură cei trei parametri: rezistenţa, funcţionalitate şi estetica.

carie-profilaxie

Cel mai eficient mod de a trata caria dentara ramane profilaxia. Prevenirea cariei dentare se face prin spalarea pe dinti dupa fiecare masa sau cel putin de doua ori pe zi; folosirea atei dentare si a apelor de gura; evitarea consumului de dulciuri in exces, eventual spalarea pe dinti imediat dupa consumarea lor; consumul regulat de fructe si produse lactate; vizite periodice la medicul stomatolog.

Consultatie primara gratuita - Programari online