stomalux-sarcina-si-sanatatea-dentara

Când sunteți gravidă, este important să vă mențineți o stare bună de sănătate dentară pe tot parcursul sarcinii. Este de asemenea necesar să vă informați în legătură cu problemele speciale care pot afecta femeile gravide în timpul sarcinii. La clinica stomatologică Stomalux, doctorii noștri au tot felul de pacienți, de la copii mici până la seniori, inclusiv femei însărcinate.

Când să vedeți un dentist în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, este foarte important să mențineți o stare bună de îngrijire a sănătății dentare. Cu toate acestea, ar trebui să așteptați până în al doilea trimestru, ideal în jurul lunii a cincea, pentru a face o vizită la dentist pentru o consultație completă. Dacă există o urgență stomatologică, sunați la biroul nostru imediat și explicați situația. Indiferent de luna în care sunteți cu sarcina și chiar dacă i-ați comunicat medicului dentist sau personalului faptul că sunteți gravidă la o vizită anterioară, menționați lucrul acesta la fiecare întâlnire. În timpul primului trimestru, au loc o multitudine de schimbări în corp pe măsură ce are loc dezvoltarea majoră a fătului și de asemenea în cel de-al treilea trimestru, atunci când riscul de naștere prematură poate crește. Modificările hormonale datorate sarcinii pot duce la nevoi speciale de îngrijire. La fiecare întâlnire, medicul dentist se va uita cu mare atenție la dinții și gingiile dumneavoastră pentru a se asigura că nu există probleme care să vă afecteze dinții precum gingivita în timpul sarcinii.

Grețurile de dimineață în timpul sarcinii și sănătatea orală
Răul de dimineață nu este doar un eveniment neplăcut; poate face ravagii asupra sănătății orale. Când vomați din cauza grețurilor de dimineață, acidul gastric care vine o dată cu voma se poate depune pe dinți și gingii. Chiar dacă primul instinct este probabil să apucați periuța și să vă spălați pe dinți, mai bine nu o faceți încă. Acidul gastric înmoaie temporar smalțul iar periajul îl poate deteriora. În schimb, folosiți apă de gură sau clătiți gura cu o lingură de bicarbonat de sodiu dizolvat într-o cană de apă.

Sensibilitatea și sângerarea gingiilor – gingivita în timpul sarcinii
Puțin sânge pe periuța de dinți din când în când nu e nimic de speriat întrucât gingiile dumneavoastră vor deveni mai sensibile în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează în primul rând modificărilor hormonale din timpul sarcinii. Dar dacă cantitatea de sânge de pe periuță devine îngrijorătoare sau dacă gingiile devin inflamate sau prea sensibile, faceți o programare la stomatolog pentru a reduce potențialul de a dezvolta o problemă serioasă, cum ar fi gingivita din timpul sarcinii.
Gingivita în timpul sarcinii apare atunci când aveți gingii inflamate, care sângerează, din cauza schimbărilor hormonale care au loc în timpul sarcinii. Creșterea fluxului sanguin face ca gingiile să se umfle, iar la rândul lor acestea devin mai sensibile și iritate. Sunteți probabil în imposibilitatea de a vă opune răspunsului normal al corpului la acumularea bacteriilor, tot din cauza modificărilor hormonale legate de sarcină, ceea vă face mai predispusă la apariția gingivitei în timpul sarcinii. Severitatea crește în cel de-al doilea trimestru.
Dacă nu este controlată, gingivita din timpul sarcinii poate provoca parodontită, o formă mai gravă a problemelor cu gingiile. Acest lucru necesită o atenție specială din cauza riscului crescut de naștere prematură. Așadar este imperativ să ne contactați imediat dacă aveți gingiile umflate sau observați o cantitate de sânge mai mare pe periuța de dinți.

Ce se întâmplă dacă am probleme dentare în timpul sarcinii?
Acum că știți despre potențialele efecte negative ale gingivitei în timpul sarcinii, ar trebui să știți despre alte chestiuni care privesc sănătatea orală din timpul sarcinii. În timp ce sunteți gravidă, după cum am menționat mai sus, cel mai bun moment pentru a vă face o programare la noi pentru o examinare orală completă este în cel de-al doilea trimestru. Ar trebui pe cât posibil să evitați procedurile dentare majore până când nașteți. Dacă aveți probleme care vă supără, este foarte important să veniți cât mai devreme, nu doar pentru sănătatea dentară dar pentru starea generală de sănătate a dumneavoastră și a copilului. Când vizitați clinica noastră în timpul sarcinii, vom lua toate măsurile de precauție pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră.
Nu ar trebui să vă fie administrat oxid de azot în timpul sarcinii, din cauza potențialului de malformații congenitale. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) face referire la mai multe studii care au arătat că atunci când s-a administrat oxid de azot femelelor gestante de șobolani în laborator rezultatele au arătat că “expunerea la N2O în timpul gestației poate produce efecte adverse asupra sănătății puiului.”

Cum influențează afecțiunile dentare dezvoltarea copilului
Un copil în dezvoltare poate suferi complicațiile grave ale mamei sale dacă aceasta are o boală de sănătate dentară. Atunci când mama are o boală parodontală, copilul este afectat în așa fel încât poate suferi o scădere în greutate sau chiar naștere prematură. Infecțiile dentare cauzează complicații severe, pot duce chiar și până la moarte. Un abces dentar are o acumulare de infecție care poate fi înghițită și care apoi se poate stabili în jurul organelor majore. Complicațiile grave ale problemelor dentare majore nu provoacă doar complicații pentru sănătatea dentară a dumneavoastră ci acestea pot afecta și copilul în dezvoltare. Atunci când bacteriile se formează în gură, fie datorită gingivitei din timpul sarcinii, unui abces dentar sau orice altă cauză legată de sănătatea dentară, aceste bacterii pot pătrunde în placentă și în fluxul sanguin al copilului și îi pot afecta dezvoltarea. Acesta este modul în care au loc nașterile premature, greutatea mică la naștere și posibilitatea avorturilor spontane atunci când sunt legate de afecțiuni dentare. Dintr-un raport al BabyMed aflăm că “femeile cu afecțiuni gingivale au de opt ori mai multe șanse de a avea o naștere prematură sau un copil cu greutate scăzută la naștere.”

Sănătatea dentară din timpul sarcinii
Când aveți grijă de dinții dumneavoastră în timpul sarcinii, puteți reduce șansele de a întâmpina probleme grave legate de sănătatea orală. Mâncați sănătos și spălați dinții de două ori pe zi. Amintiți-vă să nu vă spălați pe dinți imediat după grețurile de dimineață, din cauza acidului gastric care poate slăbi temporar smalțul dinților. În schimb, clătiți cu apă de gură sau apă cu bicarbonat de sodiu. Amintiți-vă să folosiți ața dentară, dar ușor pentru a evita iritarea gingiilor sensibile. În timp ce doriți să evitați oxidul de azot și procedurile majore în timpul sarcinii, trebuie să vă mențineți cea mai bună stare de sănătate orală, așadar sunați-ne pentru a vă programa la un control amănunțit. Anunțați-ne că sunteți gravidă și dacă nu există probleme grave, vă vom face o programare la unul din doctorii noștri în timpul celui de-al doilea trimestru. Dacă aveți probleme serioase cu dinții sau gingiile, sunați-ne imediat și vă punem în fața dentistului. Amintiți-vă de complicațiile care vă pot afecta pe dumneavoastră și pe copilul în dezvoltare dacă problemele dentare grave nu sunt abordate cât mai din timp.

Doctorii Stomalux și personalul nostru profesionist sunt aici pentru tine pe tot parcursul sarcinii și dincolo de ea. Felicitări!