Cariologia

Stomatologie
cariologia

Cariologia este o latură a medicinii dentare focalizată pe boala infecţioasă provocată de bacterii din cavitatea bucală şi produsele acestora care contribuie la formarea plăcii dentare microbiene şi acţionează demineralizând şi distrugând suprafaţa externă a dintelui – smalţul. Caria dentară este cea mai frecventă afecțiune patologică care apare la om.

Care sunt principalele cauze ale apariției cariilor dentare?

Caria dentară apare ca urmare a acțiunii a 3 categorii de factori:

  • factorul infecțios: reprezentat de bacteriile din cavitatea bucală. Bacteriile se situează în special în placa dentară sau în tartrul dentar. Cauza principală fiind igiena orală necorespunzătoare și formarea plăcii bacteriene producătoare de acizi. Caria începe în smalț (stratul dur, extern al dintelui) ca urmare a bacteriilor din placa bacteriană care “atacă” smalţul dentar, ducând la formarea de cavităţi. Aceste cavităţi sunt de obicei nedureroase, smalţul îşi pierde transluciditatea căpătând un aspect crețos, devine astfel, fragil, cu porozitate crescută şi potenţial crescut de colorare.
  • factorul alimentar: reprezentat mai ales de alimentele bogate în zaharuri.
  • terenul: reprezentat de calitatea și duritatea țesutului dentar.

În timp, prin afectarea mecanismelor de apărare, suprafaţa leziunii incipiente de smalţ cedează rezultând cavitatea carioasă. Pe măsura ce evoluează şi se apropie de pulpa dentară (nerv), se modifică atât textura (duritatea) dentinei subiacente cât şi culoarea (devine mai închisă la culoare), simptome asociate cu apariţia durerii la dulce sau la rece.

Caria interdentară apare la nivelul spaţiilor dintre dinți, dacă nu sunt folosite şi mijloace ajutătoare ale periajului, cum ar fi aţa dentară sau apa de gură.
Caria de la radacină dinţilor, este des asociată cu boli ale gingiilor sau parodontoza.

Complicațiile cariei

O carie dentară neglijată duce la formarea abcesului. Odată ce pulpa dintelui este infectată, aceasta moare, iar bacteriile se înmulțesc în rădăcina dintelui, formând un abces dureros. Gingia se poate inflama sau poate fi dureroasă si umflată. Câteodată abcesul se sparge, rezultând într-o secreție purulentă; astfel, durerea poate înceta, însă este foarte important ca dintele să fie tratat.

Cazurile extreme implică febră și umflarea feței, moment în care se prescriu antibiotice pentru controlarea infecției. Tratarea infecției poate duce la înlăturarea dintelui, pentru a se obține drenarea abcesului.

Care este tratamentul cariilor?

  • îndepărtarea în totalitate a ţesuturilor dentare afectate;
  • protecţia ţesuturilor sănătoase, prin utilizarea unor materiale care izolează dintele;
  • refacerea morfologiei dentare (obturaţia, “plomba”), cu ajutorul unor materiale care asigură cei trei parametri: rezistenţă, funcţionalitate şi estetică.

Cel mai eficient mod de a trata caria dentară rămâne profilaxia. Prevenirea cariei dentare se face prin spălarea pe dinți după fiecare masă sau cel puțin de două ori pe zi; folosirea aței dentare și a apelor de gură; evitarea consumului de dulciuri în exces, eventual spălarea pe dinți imediat după consumarea lor; consumul regulat de fructe și produse lactate; vizite periodice la medicul stomatolog.

Poți afla mai multe informații despre de pe contul nostru de Facebook sau pe blogul nostru.

Tags :

Distribuie :

Lasă un răspuns

Contactează-ne!