1. Persoanele care au cerul gurii îngust sforăie mai des. Asta se întâmplă din cauza faptului că respiră mai puțin oxigen în timpul somnului.
  2. 85% dintre oameni pot să își curbeze limba, ca și cum ar fi un sul de hârtie.
  3. Prin sărut, te poți aștepta ca partenerul să îți transfere în jur de 256 de colonii de bacterii. Și tot cam atâtea îi dai și tu lui/ei. Aproape 50% dintre bacteriile care trăiesc în gură se găsesc pe limbă.
  4. Dacă gura ta ar fi complet uscata, nu ai putea simți nici un fel de gust.
  5. Gustul este cel mai slab dintre cele 5 simțuri (o mică recapitulare: văz, auz, miros, pipăit, gust).
  6. Unele medicamente, deficiența de vitamine, loviturile la cap, tumorile pe creier, expunerea la prea multe chimicale și radiația – toate acestea pot provoca tulburări ale gustului.
  7. Dacă ești dreptaci, ai tendința să mesteci mâncarea mai mult pe partea dreaptă. Si invers, dacă ești stângaci, îți place să mesteci mai mult pe cea stângă.
  8. Ca și amprentele digitale, amprentele de pe limbă sunt unice.
  9. Cel mai puternic mușchi voluntar din tot corpul uman este limba. Limba este singurul mușchi din corp care e atașat la un singur capăt. Chiar și când dormi, limba lucrează pentru tine și împinge saliva spre gât. În procesul vorbirii, se flexeaza în jur de 72 de mușchi.
  10. Există în jur de 9.000 de papile gustative pe suprafața limbii, în gât și pe cerul gurii. În general, fetele au mai multe papile gustative decât baieții. Media de viață a unei papile gustative este de 10 zile.
  11. În decursul vieții, oamenii produc cam 37.854 de litri de salivă (adică aproximativ 1.5 litri de salivă pe zi!). Aceasta e necesară pentru gust – până când mâncarea nu e dizolvată de salivă, nu o putem gusta.