stomalux-sensibilitate dentara

Dinți sensibili – cum să îi tratezi și cum îi poți evita

Unii oameni se așează la masă sperând că vor avea noroc. Nu, nu cu speranța că vor avea mâncarea lor preferată, ci speră că dinții lor sensibili le vor permite să mănânce fără prea multă durere. Dinții sensibili pot provoca dureri atunci când mâncăm sau bem ceva cald, rece, tare și crocant și uneori dulce. Sensibilitatea dentară poate ruina o masă și îl poate face pe cel în cauză să se simtă foarte prost.

Tratați gingiile retractate
Există mai multe motive care cauzează sensibilitatea dinților în timp. Probabil cel mai frecvent motiv pentru dinți sensibili este retragerea gingiilor. Această problemă devine mai frecventă pe măsură ce înaintăm în vârstă și este foarte comună în rândul persoanelor care nu au făcut controale regulate. Din fericire, stomatologii pot elimina de obicei problema dinților sensibili cauzată de retragerea gingiilor, făcând băutul și mâncatul mai plăcute cu sensibilitate dentară.

Evitați alimentele dulci și acide
Alimentele sau băuturile dulci și acide sunt de asemenea dăunătoare pentru dinți dacă sunt consumate în cantități prea mari sau prea des. Aceste alimente merg direct pe smalțul dinților și îl degradează. Chiar și atunci când dinții nu sunt sensibili, prea multe alimente acide și zaharoase pot provoca probleme de dinți. Cea mai bună soluție, pe lângă limitarea consumului de alimente de acest tip, este spălarea pe dinți la aproximativ 20 de minute după ce le-am consumat.

Folosiți pastă de dinți specială pentru sensibilitate dentară
O altă soluție pentru dinți sensibili este folosirea unei paste de dinți special creată pentru acest tratament. Aceste paste de dinți conțin un ingredient numit nitrat (azotat) de potasiu care blochează orificiile din dentină încetinind scurgerea lichidului care cauzează durere. Pentru ca aceste paste de dinți să funcționeze eficient uneori este necesar să fie utilizate pentru o perioadă mai îndelungată și cu siguranță să nu se aștepte un rezultat pozitiv doar după câteva zile de folosire.

Folosiți o periuță cu peri moi
Pentru a nu avea dinți sensibili sau pentru a preveni reapariția sensibilității dacă ați tratat dinții sensibili cu succes, schimbați modul în care vă spălați pe dinți. O greșeală pe care mulți o fac de obicei este că se spală pe dinți cu o periuță dură. De asemenea, mulți tind să creadă că dacă periază dinții mai tare, cu atât vor fi mai curați. Adevărul este că o periuță de dinți tare și periajul prea insistent pot afecta de fapt dinții. Dacă perierea insistentă se face în cazul gingiilor retractate sau al pierderii de masă osoasă atunci periajul prea dur îndepărtază cementul, care ar trebui să protejeze rădăcina dintelui. Cementul se deteriorează mai ușor decât smalțul și pe măsură ce acesta dispare, dintele devine sensibil.

Folosiți produse cu fluor
Unul dintre cele mai comune și simple tratamente pentru dinți sensibili este folosirea fluorurii. Medicul dentist va aplica fluor în zonele sensibile ale dinților, care va consolida smalțul dinților și va reduce durerea. Uneori, medicul dentist va prescrie fluorura pentru a fi folosită acasă. Căutați produse care conțin fluor și astfel veți contribui la întărirea dinților.

Întrebați medicul Stomalux despre agenți desensibilizanți
Un alt tratament pentru dinți sensibili este utilizarea agenților de desensibilizare. Aceste produse pot fi folosite pentru a desensibiliza rădăcinile expuse sau pentru a urma unui alt tratament care poate face dinții sensibili temporar. Uneori, când sensibilitatea este o problemă, dentistul poate recomanda pacientului un agent desensibilizant pentru acasă, oarecum diferit de cel folosit la cabinet, dar acesta poate ajuta la eliminarea sau scăderea sensibilității dentare.

Evitați scrâșnitul sau strânsul din dinți
Scrâșnitul dinților poate face de asemenea dinții mai sensibili. Când scrâșnim din dinți se deteriorează smalțul și acest lucru poate crea o problemă de sensibilitate. Problema este că de multe ori nu ne dăm seama când scrășnim din dinți, fie că o facem în timpul nopții sau ziua, este de multe ori ceva ce nu realizăm. Un dentist ne poate ajuta să identificăm problema aceasta, ne poate recomanda o gutieră pe care să o purtăm în timpul nopții și ne poate sugera diferite poziții de dormit care ar putea împiedica scrâșnitul din dinți și deteriorarea smalțului.

Utilizați un pai când beți
Folosirea unui pai atunci când bem poate proteja dinții de băuturile reci sau fierbinți. În plus, opțiunea de a nu folosi gheață sau lăsarea băuturilor calde să se răcească puțin înainte de a le bea este o idee bună.

Folosiți bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu poate ajuta de asemenea la reducerea sensibilității dentare. Uneori avem prea multă sau prea puțină salivă în gură, ceea ce poate face ca dinții să se înmoaie și să facă o problemă din sensibilitatea dinților. O modalitate de a întări dinții, ceea ce va ajuta la desensibilizarea lor, este să dizolvăm un sfert de linguriță de bicarbonat într-un sfert de pahar de apă și apoi să clătim gura și să ne spălăm pe dinți cu aceasta.

Mergeți la controale regulate la clinica Stomaluxstomalux-doctor-scutari-panteleimon

În cele din urmă, cel mai bun mod de a evita aceste probleme care cauzează sensibilitate dentară este să faceți controale dentare regulate la dentistul dumneavoastră preferat de la Stomalux. Un consult stomatologic la fiecare șase luni poate detecta problemele dentare din timp și poate ajuta la eliminarea multor probleme care cauzează sensibilitate dentară.